Què és el punt de rosada?

El punt de rosada pot calcular-se directament amb les dades de temperatura i humitat relativa existents en un moment donat. Aquestes dades venen enregistrades per instrumental meteorològic o es poden calcular mitjançant taules (la nostra estació ja ho calcula directament). Però què és i com podem interpretar el Punt de Rosada?
El Punt de Rosada (Punto de rocío) és el valor al que ha de descendir la temperatura de l’aire perquè el vapor d’aigua existent comenci a condensar-se.
Vegem un exemple. Si en un dia determinat, a la nostra ciutat tenim 26º C de temperatura i 60% d’humitat relativa, el corresponent punt de rosada és aproximadament de 18º C. Però què signifiquen aquests 18 graus? Doncs bé, si l’aire de la zona es refreda ràpidament, i la temperatura descendeix dels 26º actuals fins als 18º del “punt de rosada” (o sigui, un descens de 8 graus en pocs minuts), succeiran dos fenòmens meteorològics consecutius. Primer, es formaran petitíssimes gotes d’aigua líquida (rosada) sobre totes les superfícies llises que es troben a l’aire lliure, i seguidament la condensació d’aigua també es produirà en l’aire, formant-se innombrables gotetes d’aigua en suspensió, les quals constitueixen una boira. Per tant, el punt de rosada és la temperatura, a la qual, en un aire que es refreda, comença la formació de boira, i també de rosada.
Com afecta a les persones?
Els éssers humans tenim la capacitat fisiològica de mantenir constant a 36º C la temperatura interna del nostre cos. Simultàniament, la temperatura de la pell exposada a l’exterior sol ser de 32 graus (sempre que no es trobi exposada al sol). Destaquem que una persona “sent fred” quan la temperatura de la seva pell descendeix per sota dels 32 graus. Al revés, s’incrementa la seva sensació de calor quan la temperatura de la pell comença a superar aquest valor tèrmic. Quan no hi ha vent i les temperatures de l’aire són elevades, el nostre organisme posseeix un procés natural de refrigeració, tendint a evitar que s’acumuli calor en el cos. El mecanisme refrigerant inicia el seu funcionament, quan la pell comença a transpirar. Llavors, mitjançant l’evaporació de les petites gotes d’aigua que constitueixen la suor, la pell i tot el cos es refreden perdent així la calor excedent.
I quin paper exerceix el nostre “punt de rosada”?
Meteoròlegs i metges han pogut comprovar que el punt de rosada és un índex meteorològic molt important per mesurar la facilitat o la dificultat amb que la pell cedeix a l’exterior la calor que el cos té en excés.
En general, tots diem que existeix “temps incòmode”, quan ens sentim sufocats per la calor i la humitat. Aquesta sensació particular especialment té lloc en ambients amb elevats valors de punt de rosada (20º C o més). Es tracta de situacions sota les quals, en absència de vent o de corrents d’aire, a l’organisme se li fa difícil o impossible refrigerar-se mitjançant l’evaporació de la transpiració.
En forma estimativa, s’ha pogut comprovar que quan en l’aire el punt de rosada es troba entre 8 i 13º C, experimentem màxima sensació de comoditat, especialment amb temperatures de 20 a 26º, a l’ombra i en un lloc sense vent. Són aquestes les condicions meteorològiques més propícies per a la normal refrigeració de l’organisme i és així com el nostre cos pot complir tan bé com sigui possible totes les seves funcions específiques.
El punt de rosada ideal per a la vida humana és el de 10º C. Aquest valor existeix en l’aire, per exemple amb 30º C de temperatura i 30% d’humitat, així com també amb 20º C de temperatura i el 55% d’humitat.
Per tant quan consulteu les dades meteorològiques, fixeu-vos en aquest paràmetre molts cops oblidat.
Font: Meteorologia para naúticos.

 

La foto meteorològica

Si continues utilizant aquest lloc acceptes l'ús de cookies. més informació

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Tancar