Projecte Arts Escèniques

El projecte d´arts escèniques del col·legi Virolai, és un projecte transversal que passa per les següents etapes educatives: Educació Infantil, Primària, l´ESO i Batxillerat.

El treball que es realitza a les diferents etapes, tenen com a objectiu comú la creació i posada en escena d´un espectacle de teatre i música. Aquests, potencien la creativitat de l´alumnat, la capacitat d´actuar en directe, memòria , improvisació … i ,alhora, valors tan importants com l´esforç, treball cooperatiu , la disciplina, la paciència, cohesió de grup, resolució de conflictes…i molts altres aspectes que van formant als nostres alumnes i, alhora, desgranant les seves personalitats al llarg de la seva etapa educativa al nostre centre.

En la fase creativa de tots aquests espectacles s´utilitza sempre com a font d´inspiració el fil conductor de cada curs. D´aquesta manera, aquest espectacles, esdevenen elements engrescadors, motivadors…que faciliten la comprensió del contingut d´aquest fil conductor.

Tots els espectacles precisen de la implicació d´altres matèries ( llengües, plàstica, educació física… segons sigui la disciplina que es treballi en aquell moment: teatre, vestuari, decorats, coreografies…). Aquest caràcter de col·laboració entre àrees, facilita la implicació dels alumnes en els diferents projectes al llarg del curs.

Excepte el projecte de Cantània que està coordinat i confeccionat pel Servei Educatiu de l´Auditori de Barcelona, tota la resta d´espectacles són de creació pròpia o adaptacions d´obres originals, potenciant així la capacitat creativa, el treball en equip i el plaer de veure com agafa cos una idea, fins a convertir-la en tot un espectacle de teatre i música.

Aquests espectacles es treballen al final de cada cicle o etapa educativa ( Infantil, 2n de primària, 4t de primària, 6è de primària…) aportant d´aquesta manera una continuïtat al llarg dels cursos, i abastint a l´alumnat d´una capacitat, seguretat, confiança…que els ajuda moltíssim a saber desenvolupar-se davant de públic ( una eina important per a cada nen/a en la seva formació com a persones a tots els nivells ).

Els espectacles que es treballen al llarg de les diferents etapes són els següents:

  • Conte Vivencial d´Infantil: és una mostra que recull diferents aprenentatges i tasques realitzades al llarg del curs des de diferents àrees. Tot aquest recull d´aprenentatges queden englobats en el marc d´un conte narrat. Els infants escenifiquen el conte interactuant alhora amb el professorat implicat.
  • Cantata de 2n de primària: Els alumnes de 2n de primària realitzen una obra de teatre i música de creació pròpia o adaptació d´una obra existent, però en ambdós casos, la part creativa de l´espectacle està molt present. La representació té com a públic l´alumnat d´infantil i de 1r de primària , per tant, aporta alhora elements de formació per als alumnes d´infantil que poden gaudir d´un espectacle musical en directe.
  • Cantata/Musical de 4t de primària: Al final del cicle mitjà es fa la Cantata de fi de curs, és una producció musical amb el mateix caràcter que el de segon, però amb una posada en escena més elaborada a tots els nivells ( durada de l´obra, dificultat del text i cançons treballades, coreografies…). Es fan dues representacions, una per a tot l´alumnat de primària i Infantil i una altra oberta a les famílies dels alumnes de 4t.
  • Cantània: al final de cicle superior els alumes participen en un projecte organitzat i coordinat des del Servei Educatiu de l´Auditori de Barcelona (que ja fa més de 25 anys que s´organitza). Els nostres alumnes actuen a l´Auditori de Barcelona en un espectacle amb 800 cantaires i una orquestra formada per músics professionals de prestigi.
  • Musical de 2n d´ESO: Al arribar a 2n d´ESO els nostres alumnes arriben al punt més àlgid d´aquest projecte. L´espectacle es realitza a la Sala “BeDisco” de Molins de Rei, amb la qualitat i prestigi que dóna a aquest projecte, ja que es realitza en un entorn i, amb un personal, totalment professional. En aquest espectacle també es forma als alumnes en tècniques de Cinema, il·luminació, gestió d´espectacles…”El Musical” tanca el curs oficialment i fa de prèvia als actes de la festa de  comiat dels alumnes de 4t d´ESO.

Aquest Projecte d´Arts escèniques també consta d´altres tipus espectacles/iniciatives, que al llarg del curs també tenen la seva            cabuda dins la programació:

  • Projecte “Motivats”: Els “Motivats” són un grup d´alumnes voluntaris que al llarg del curs desenvolupen una activitat molt intensa en el nostre centre, com per exemple participant al Certamen Artístic de St. Jordi, a la batucada de Carnestoltes, a les Portes obertes o, també, en el actes de fi de curs…enguany aquest grup està representat per més de setanta alumnes d´ESO, Batxillerat i, fins i tot, ex-alumnes.
  • El Projecte “Granet de sorra” , tot i que també forma part del projecte Virolai Solidari, neix també, d´aquest projecte d´Arts Escèniques. En aquest cas, els alumnes de 3r de primària fan una cançó amb una finalitat solidària. L´any passat es va col·laborar amb l´associació “Gueopic”, fent la cançó per a aquesta associació que ajuda als nens/es d´arreu amb problemes d´autisme. Enguany, amb el grup de 3r d´aquest curs 17/18, hem fet la cançó del 150è aniversari de l´Hospital St. Joan de Déu de Barcelona, participant en l´acte de Nadal “d´encesa de llums” d´aquest Hospital.
  • Música per a nadons: Els alumnes de la Llar d´Infants el “Patufet” gaudeixen també de sessions setmanals de música, començant així a estimular en coneixements, dinàmiques, valors…La música, com poques disciplines, aporta molts beneficis en aquesta primera etapa de desenvolupament de les persones.

El col·legi Virolai és un centre que aposta molt fort per un ensenyament artístic de qualitat i, de retruc, els alumnes gaudeixen d´un aprenentatge motivador que els hi aporta aquell punt d´actitud  positiva tan important en el seu dia a dia.